BOLEST SVALŮ PO CVIČENÍ

21.07.2014 13:29

Mýtus, že po cvičení musí bolet svaly je již překonaný. Ovšem lehká bolest svalů druhý den po cvičení nám dává pocit, že to opravdu stálo za to, že ano?

Běžná bolest svalů se obvykle dostaví druhý den po cvičení a je dána trhlinkami ve svalových vláknech, u pravidelně trénujících odezní během jednoho dne, po náročnějším tréninku může trvat až 3 dny. Tělo si tak říká o regeneraci. Neznamená to ale, že trénink bez následné bolesti není efektivní. 

Mnohem nepříjemnější je tzv. DOMS (Delayed onset Musile soreness) neboli opožděná bolest svalů. Dostaví se obvykle až dva dny po cvičení a trvat může 3 dny, u netrénovaných i týden. DOMS brání svalové kontrakci, např. nemůžeme zvednout paži, narovnat loket, běžet. Opět stačí zkrátka počkat, až tělo zregeneruje.

Bolest po cvičení může ale také nastat v důsledku zranění. To způsobuje již neschopnost vykonávat některé činnosti. Bolest se obvykle dostaví přímo při cvičení, a to často vinou nesprávné techniky. V tomto případě je již nutná konzultace s lékařem.

 

Prevence bolesti svalů:

 

  1. pomalé začátky
  2. protažení
  3. kvalitní strava
  4. dostatek vody
  5. dostatek spánku

 

Pokud už Vás bolest zastihla, můžete proti ní bojovat aktivně – lehká kondiční cvičení jako jsou chůze, jízda na kole Vám pomohou. Svaly si tak rozhýbete a dostanete do nich více živin potřebných k urychlení regenerace. Uvolnění Vám přinese také např. masáž, sauna nebo vířivka.

 

Ladies fitness Liberec

Vyhledávání

Kontakt

Ladies fitness Liberec Palachova 1404
Liberec
460 01
+420 721 974 742