Cvičení hned po ránu

30.10.2014 16:54

Cvičení hned po ránu, nalačno, je docela častá rada jak zaručeně zhubnout. Hodně lidí z toho má dobrý pocit, cítí hlad a cítí se nabuzení. Toto jsou ovšem jen obranné povzbuzující reakce lidského těla, které se snaží přežít.

 

Pokud cvičíme s vypleněnými zásobami glykogenu ve svalech a ten se nemá odkud doplňovat, dochází k vysokému vyplavování kortizolu. Kortizol je katabolický hormón, který začne štěpit svaly a dochází tak ke složité reakci končící "spálením svalů". Je to prastarý mechanismus, kterým se organizmus snaží v naprosto kritické situaci za každou cenu zachránit. A to i za cenu jinak vzácné svalové hmoty. Zde je třeba si povšimnout, že tukový metabolismus ještě v klidu odpočívá. Takže je to mimochodem i rozbourání tisíců diet a metod založených na hladovění a pohybu nalačno.

 

Přesně tahle situace nastane, pokud tělo během noci spálí veškeré zásoby energie, které má po ruce (svaly a játra) a ranní trénink rychle dorazí zbytek zásob. Prázdný žaludek dále metabolicky podporuje vyplavování kortizolu jakožto další signál nouzové situace. A to také není dobré.

 

Akceptovat by tedy šlo pouze malé ranní rozcvičení, které by tak akorát dorazilo zbytek zásob energie a probralo metabolismus. Toto se dá využit k lepšímu využití snídaně a případných ranních doplňků (při troše šikovnosti se tak po spánku dá suplementovat podobně jako po tréninku). Zároveň se takto zlepší regenerace díky prokrvení svalů, čímž dojde k jejich vyčištění. Ale pozor, nesmí dojit k vyplavení kortizolu, tedy nesmí se makat přes zásoby glykogenu, tedy opravdu jenom krátké rozcvičení.

 

Dalším problémem tvrdého ranního tréninku pak je, že místo potréninkové regenerace dochází jen k pomalému návratu do anabolického stavu a k velmi složitému čištění organizmu od zplodin po ničení svalové hmoty a pálení "nevhodného paliva". Výsledkem takového ranního tréninku je pak mnohonásobně zvýšená potřeba minerálů, vitamínů, zejména tzv. antioxidantů, ale i bílkovin a sacharidů.

Paradoxně tedy cvičeni ráno nalačno nepřináší žádný užitek, naopak přináší jen nevýhody.

 

Pro ty, kteří cvičí ráno z časových důvodu, se dá doporučit sníst alespoň trochu, zejména pak směs kratších a delších sachrů. Lze použit ovesnou kaši nebo müsli tyčinku.

Ostatní raději cvičte později, až naberete sílu a proberete se i metabolicky. Trénink s plným nasazením znamená lepší výsledky při formování postavy!

 

Vyhledávání

Kontakt

Ladies fitness Liberec Palachova 1404
Liberec
460 01
+420 721 974 742