Umíte si vypočítat, kolik bílkovin potřebuje vaše tělo?

13.05.2015 11:42

Bílkoviny jsou jednou ze základních stavebních jednotek, které pomáhají našemu organismu správně fungovat, udržovat si váhu a podpořit růst svalstva. Častou chybou bývá nedostatek bílkovin v jídelníčku, je to způsobené nadměrnou konzumací sacharidů, ale také např. stresem, se kterým je následně spojené narušené trávení. Nedostatek kvalitních bílkovin ve stravě mmůže vést až ke snížení imunity, ztrátě svalové hmoty nebo např. oslabení funkce orgánů.

 

Všeobecné pravidlo říká, že bychom měli přijmout 1 až 2g bílkoviny na kg svalové hmotnosti (Hovoříme o tělesné hmotnosti, která počítá s běžným procentem tuku = bez nadváhy). Pokud tedy vážíte např. 90kg a máte 10kg nadváhu, při výpočtu optimálního příjmu makroživin vycházíme z faktu, že potřebujeme živit 80kg svalů a kostí.

 

Jakým číslem vynásobíme tuto váhu, zavisí na míře naší tělesné aktivity. Pokud patříte mezi rekreační sportovce, doporučuje se násobit hodnoutou 1,5 bílkovin na kg hmotnosti. Pokud chcete nabírat svalovou hmotu, zvyšte příjem na 2g/kg, více už potřebují pouze kulturisté =)

 

Není důležité pouze množství bílkovin, ale také jejich kvalita. Ideální je nastavit si jídelníček tak, abychom konzumovali rostlinné i živočišné bílkoviny z různých zdrojů. Nejlepšími zdroji jsou vejce, kuřecí maso (bez kůže), mléčné výrobky (jogurt, tvaroh), luštěniny, ořechy a semínka, mořské ryby, ale také zelenina jako např. špenát, rukola, brokolice.

 

 

 

Vyhledávání

Kontakt

Ladies fitness Liberec Palachova 1404
Liberec
460 01
+420 721 974 742