Proč nás honí mlsná?

20.08.2014 18:59

Proč nás honí mlsná?

 

Nejlepší v období, kdy se snažíme zhubnout, je jíst tzv. složené cukry - uvolňují do těla postupně. Přestože nemáme ihned pocit sytosti, nevyplaví se velké množství inzulínu – tudíž pak cukry nejdou do tuků. Místo toho se cukry postupně uvolňují a my nemáme pocit plnosti ani hladu – hladina krevního cukru je vyrovnaná. Tento stav trvá 2-3 hodiny, poté je běžnou aktivitou cukr spálen a opět klesá hladina krevního cukru a začíná nás honit mlsná. Proto je dobré jíst pravidelně malé dávky. Tím dosáhneme vyrovnané hladiny krevního cukru.

 

Pokud sníme něco, co obsahuje jednoduché cukry, hladina cukru se prudce zvedne. Aby se tělo přizpůsobilo situaci, vyplaví hodně inzulínu. Vy dojíte a tento přebytečný inzulín odstraní z krve cukry – nastane pokles cukru v krvi a po cca 40-60 minutách vás začne honit mlsná.

 

Špatné je i malé množství jednoduchých cukrů. Malý mls zvedá inzulín a jeho množství rychleji pálí i složené cukry, které jíme potom. Výsledkem pak je, že v období 40-250 minut po malém mlsu bude honit mlsná opět. To většinou žádná z nás už nevydrží a mlsá dál…J

 

 

A Jak je to po cvičení?

Při cvičení déle než 45 minut s vysokou intenzitou, dojde k vyčerpání zásob energie ze svalů. Svaly si tuto energii doplňují z krve, to je jediný okamžik, kdy je tělu jedno jaký typ sacharidu přijme, tedy jediný okamžik, kdy můžete mít jednoduché cukry. Ovšem toto množství je omezené podle množství vašich svalů a zatížení, množství se pohybuje mezi 15-25g. Doporučujeme ovoce.

 

Složené cukry – např. luštěniny, brambory, rýže, ořechy, mák

Jednoduché cukry např. sirupy, džemy, čokoláda, ovoce, med atd.

 

Nadbytek jednoduchých cukrů navíc způsobuje:

podrážděnost, duševní a citovou nevyrovnanost, stavy úzkosti, strachu a deprese, nesoustředěnost, křeče, poruchy trávení, u dětí hyperaktivitu, …

Vyhledávání

Kontakt

Ladies fitness Liberec Palachova 1404
Liberec
460 01
+420 721 974 742